V Banskej Bystrici evidujú epidemický výskyt rotavírusovej enteritídy

11.10.2013 Banská Bystrica

Banská Bystrica (TASR) - V Banskobystrickom kraji sa v 41. kalendárnom týždni objavil epidemický výskyt rotavírusových enteritíd (akútna choroba tráviaceho traktu spôsobená rotavírusom). "Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici hlásil za okres Banská Bystrica epidemický výskyt tohto ochorenia na novorodeneckom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici," konkretizovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Prvá pacientka ochorela v posledný septembrový deň. Išlo o šestonedieľku, ktorá bola preložená z gynekologicko-pôrodníckeho na infekčné oddelenie. "V týchto dňoch je už chorých šesť detí a jedna šestonedieľka," dodala hovorkyňa.

Protiepidemické opatrenia lekári tohto oddelenia zabezpečili. Spočívajú v striktnej dezinfekcii rúk personálu, v zákaze návštev matiek na oddelení a v intenzívnej dekontaminácii pracovných povrchov a nástrojov na inkriminovaných častiach oddelenia. Odborníci RÚVZ nariadili hlásenie prípadných ďalších novovzniknutých nozokomiálnych nákaz. V epidemiologickom vyšetrovaní naďalej pokračujú.

Rotavírusy patria celosvetovo k najčastejším pôvodcom akútnych hnačkových ochorení u detí do piatich rokov, a to až v 40 percentách. Rotavírusová infekcia sa prejavuje predovšetkým vodnatou hnačkou, pocitom na zvracanie i samotným zvracaním, ktoré vedú k rýchlemu odvodneniu organizmu a rozvoju teploty. Komplikácie sa prejavujú ťažkými následkami dehydratácie, možnosťou rozvoja epileptického záchvatu, prípadne zápalom mozgu. "Za veľmi dôležité považujú odborníci, že ochoreniu sa dá predísť očkovaním," dodala Tolnayová.
 

Vyberte región

mark